
Stellantis gaat ook Nederlandse gedupeerden compenseren.
Stil komen te staan door motorproblemen is al vervelend genoeg, maar vervolgens het bonnetje ook helemaal zelf moeten betalen, is nog zuurder. Het is ongetwijfeld een aantal Opel-, Peugeot-, Citroën- of andere Stellantis-rijders overkomen, want er is een type Stellantis-motor dat bekendstaat om zijn gebreken. Daar gaat het moederbedrijf van Fiat, Jeep, Chrysler en noem maar op wat aan doen.
Het type motor waar we het over hebben, is de Puretech-krachtbron. Dit is een 1,0- of 1,2-liter driecilinder lijnmotor die nog uit het PSA-tijdperk stamt en die in veel verschillende auto’s heeft gelegen. Denk aan de Citroën C1 tot en met C5, verschillende Opels, zo’n beetje alle Peugeots, maar ook nieuwere modellen zoals de Jeep Avenger en Lancia Ypsilon.
Wat is er aan de hand?
Twee jaar geleden lag dit type verbrandingsmotor al onder vuur bij televisieprogramma Kassa. De motoren zouden veel olie nodig hebben. Daarnaast slijt de distributieriem snel omdat de riem in het carter niet goed gesmeerd wordt.
Eigenaren van een auto met zo’n Puretech-motor (motorcode EB) uit 2012 tot 2022 konden al bij Stellantis terecht voor een vergoeding. Daar komen nu klanten bij die zo’n motor hebben, maar dan uit 2022 tot en met 2024. Je vraagt zo’n vergoeding aan op het online platform Stellantis Support. Let op: je kunt alleen geld krijgen wanneer je de reparatie hebt laten doen door een erkend Stellantis-reparateur en je moet je aan de onderhoudsintervallen hebben gehouden.
Naast de financiële reparatie heeft Stellantis nog een trucje om het geschade imago op te poetsen. De garantie op de twijfelachtige Puretech-motoren is met tien jaar of 180.000 kilometer uitgebreid. Voor tweedehandsjes bestaat het zogenaamde “Check+” certificaat, dat je als bewijsstuk kunt gebruiken dat je je netjes aan de onderhoudsvoorschriften hebt gehouden.
Nieuwe Puretech-motoren
Wie overigens net een nieuwe Stellantis-crossover heeft besteld met zo’n EB-motor hoeft niet extra bang te zijn voor een riem die plots scheurt. De nieuwe generatie Puretech is volgens Stellantis voor 70 procent vernieuwd. Bekende problemen zouden hierdoor moeten zijn opgelost.
En nu, hup, de laadproblemen van Peugeot, Opel en Citroën oplossen, Stellantis.
Via Autobild
Sinds ze variabele kleppentiming op hun motoren hebben gezet heeft iedere PSA rijder motorproblemen gehad. Wordt een flinke bon, want is al zo’n 17 jaar geleden denk ik.
Wat een contrast met de motoren die ze daarvoor hadden, die waren gewoon goed. Die 2.0 in de prachtige 406 ging gewoon altijd door.
Welke idioot heeft ook bedacht om een distributieriem in de olie te laten lopen…..
Iemand die eiste dat het goedkoper moest zijn. Bonentellers moeten zich niet bemoeien met techniek. Dat gaat niet alleen op voor deze rubber riem in oliebad die een desastreus einde van een motor kan zijn. Ook de distributieketting, vroeger geroemd om de lange levensduur, komt nu geregeld niet verder dan 150.000 km.
Er worden overal kantjes vanaf gelopen en de consument is weer het haasje.
Zonder de bonte tellers gaan ze failliet
Nee, bonen tellen helpt… Je kunt ook overdrijven met bonen tellen en dat hebben ze klaarblijkelijk gedaan. Veel garantie claims, vast ook de nodige afgewezen met als gevolg een negatief imago. Zo’n negatief imago “kost” niet direct veel geld, maar op termijn lopen potentiële klanten je showroompje wel voorbij.
Behalve als het geen bonentellen is, maar uitstooteisen… ;-)
Een aantal engineers bij Ford. Daar begon de wet-belt-ellende in 2007, met de 1.8-liter TDCi diesel.
En waarom bedacht Ford dat een natte distributieriem een goed idee zou zijn?
Daar is maar 1 simpele schuldige voor aan te wijzen: de Europese Unie.
De superefficiënte motoren uit begin jaren 2000 stootten volgens de EU nog teveel CO2 uit. Om te voldoen aan de strenge eisen, zonder compleet nieuwe motoren te moeten engineeren, zocht men naar het verminderen van frictie. En TADAA! Met een natte riem liep het gesmeerd. De uitstoot ging ver genoeg omlaag om auto’s te kunnen blijven verkopen, zonder verlies te maken.
Veel fabrikanten zagen er heil in, vooral omdat er nog maar een paar zijn met een groot merkenpallet:
-Ford
– Stellantis (en daarmee ook de Toyota Aygo en ProAce)
– Volkswagen AG
– Renault (Nissan, Mitsubishi, Dacia)
Op Youtube zijn de goorste carters en verstopte filters te vinden. Heel vaak stopten motoren er al voor 100.000km mee. Vaak op dezelfde manier: olielampje, 3..2..1.. knal. Ford moest al heel wat complete 1.0 EcoBoost blokken vervangen.
De enige manier om lang te rijden met een natte-riem-auto, is je strak aan de onderhoudsintervallen houden, liefst eerder dan aangegeven. Dan de riem vervangen, het zeefje leegmaken en de juiste olie er in. Waar een droge riem zo’n 150.000km mee gaat, moet een natte riem rond de 60.000km vervangen. En omdat de riem IN de motor zit, kost dat bij sommige modellen meer dan een dag en een rekening van 2000+ euro.
Ik ben op zoek naar een gebruikte auto om onze 2009 Astra te vervangen. Die tikt de 230.000km aan, met betrouwbare, ouderwetse techniek. Er zit nog nét een ECU in met CANBUS. Spannender wordt ’t niet ;-)
Met het wet-belt verhaal vallen bijna alle auto’s binnen budget af. Wat overblijft zijn Japanners en Koreanen. Ik heb geen idee wat ik moet kiezen, zonder dat ik een enorme kat in de zak koop.
Met dank aan de EU…
Zijn nog genoeg motoren met ketting zowel bij stellantis als Renault als VAG en de Duitse 3
@Richmond, er zijn er helaas ook genoeg die last hebben van oprekkende kettingen of ketting geleiders die falen…….., ook een dure hobby.
Je geeft het antwoord zelf al: koop Japans of Koreaans.
De enige reden dat ik nu in een Mazda rijd, is dat die atmosferische Sky Active blokken gewoon heel blijven, zonder exorbitant olieverbruik, oprekkende distributieketting, dichtgekoekte inlaattrajecten, falende EGR kleppen of voortijdig overleden turbo. En ook na een kwart miljoen km’s tokkelt de auto nog rustig door.
Oh, en zonder al te veel moeite is zelfs de NEDC(!) fabrieksopgave nog bijna haalbaar, i.t.t. die ieniemienie turbotorretjes die bijna zonder uitzondering zo maar de helft of meer aan brandstof consumeren t.o.v. de fabrieksopgave.
En ze zien er de laatste jaren ook eens steeds fraaier uit.
Jep gewoon op zoek naar een nette Mazda
@nineelevenheaven, Toyota was zo verstandig niet de 1.2 Puretech in de Aygo te hangen waar de twee andere van de drieling (toen nog PSA), de C1 en 108 deze wel kregen, de gerebadgde PSA Toyota’s ontkwamen hier uiteraard niet aan.
Koop de mooiste en jongste laguna die je kan vinden. 2.0 van Nissan heb ik in mijn Primera, zijn echt goed. Alleen niet aan te raden als je veel rijdt, heel zuinig is het niet.
We zijn van die mensen die van roadtrips houden. Zelf naar de uithoeken van Europa rijden… Ik heb geen trek in auto-ambulances ;-) Liever iets waar iemand z’n panty, een Bic pen en een rauw ei in kan gooien.
Mazda 6 (Wagon) is the answer.
Zou zeggen kijk dan eens naar het model avensis wagon met bouwjaar rond 2015 op benzine dan zit je goed.
Jawel, de EU is weer eens de schuldige… Ik heb een andere: “de aandeelhouders”! Want winst moet er altijd zijn en wel maximaal!
Waar zit de winst voor aandeelhouders, als je precies dezelfde motor bouwt met als enige verschil, dat de distributieriem door een oliebad loopt voor efficientie?
Zeg maar, meer motoronderdelen?
De Astra-K1 voor de 1.2( wel van GM), kan ook prima! 1.4 en 1.6 benzine zijn erg betrouwbaar en zie ik regenachtige zonder problemen de 250.000km halen!
Is er met de Astra K niet een versnellingsbakken en distributieketting issue?
Waarom zou je überhaupt een inferieur stellantis product kopen ? Dief van je eigen portemonnee
Kun hier geld terug krijgen?
Vast wel